VILKA SORTER KAN MAN MUSTA?
Alla sorter går bra, men sommarfrukten blir bäst om den tas när den precis börjat bli saftig men inte mjölig.
Annars blir det bäst must om man låter frukten bli mogen och smak och sötma utvecklats fullt ut.
Lista över sorter med bild: Äppelsorter - lista med bilder
Lite kort om några vanliga äpplen
Transparente blanche och olika Astrakan (Vit- , Stor klar- , Gyllenkroks-) är äpplen som mognar tidigt i aug-sept med kort hållbarhet, ger söt nektarliknande must med låg syra.
Säfstaholm är ett vanligt sommaräpple som mognar något senare och kan hålla någon vecka eller två.
En variant av Säfstaholm är Röd Säfstaholm, eller PJ Bergius, Upplands landskapsäpple. Rött med rödfärgat kött på ytan, ger fin färg åt must och mos. Mycket sött och gott innan det snabbt blir övermoget och helt vitt och mjöligt fruktkött. Gott till ugnsbakade äpplen.
Husmodersäpple och Borgherre är stora äpplen som mognar sent på hösten, mer syra än sötma och passar bra att blanda med sötare frukt till must. Gynnsamma år kan äpplena väga upp till 5-600g. Borgherre kallas även Bullerhus då kärnorna kan lossna inne i det stora kärnhuset när det är moget och skramla när man skakar på äpplet.
Smakrika hållbara äpplen är också Wealthy, Maglemer och Filippa; saftiga och goda att blanda i musten, kan annars lagras till dec-januari utan problem. Från vår trädgård har vi lyckats lagra båd sorterna ända till sommaren efter -juni/juli. Wealthy är rikbärande träd med riktiga söta juläpplen, kan lagras utan problem till jul. Maglemer är syrligt, sött äpple perfekt både som ätfrukt och till must. Både Filippa och Maglemer tillhör en äppelgrupp med aromatiskt smak och godis-bär doft (andra liknande är t.ex. Melonäpple och Gravensteiner).
Sedan har vi vad många anser äpplenas drottning - Åkerö. Ett anrikt svenskt äpple med annorlunda arom och smak, passar bra till det mesta, hållbart framåt jul.