1. Mustning av äpplen/päron som du tagit med
(STÄNGT för säsongen den 20 dec)
Vad kostar det?
Ta med egna kärl - t.ex. plastdunkar:
10 liter (ca 20 kg frukt) = 180 kr
därefter 15 kr/l färdig must.
Upptappat i 1 liters PET-flaskor lämpliga för frysning:
10 liter = 240 kr, därefter 21 kr / liter
Vi mustar medan du väntar och du får med dig din egen must hem.
Upp till ca 50 kg brukar kunna gå i en pressning, minimimängd 15-20 kg.
Musten bevarar du enklast sedan genom att frysa den, förutom den du dricker färsk inom 1-2 dagar. Vill du tappa den på flaska bör den upphettas och fyllas på väl rengjorda flaskor som när du gör saft, men godast blir den fryst.
Är du lite händig och vill lägga lte mer arbete kan du göra egen cider direkt på den färskpressade musten - råd och tips ges mot förfrågan.
VILKA SORTER KAN MAN MUSTA? - lite äppelfakta
2. Sylt och must från egen produktion
Sylt och saft finns i varierande tillgång efter säsong.